USEFULNESS AND PROJECT NECESSITY

by Alex Modis

Εκτροφή τριών ειδών γαρίδας P. Japonicus, P. Vannamei & P. Indicus με την μέθοδο Υδατοκαλλιέργειας BIOFLOCs.

Σε τρείς  δεξαμενές στο θερμοκήπιο “Ιλυος – 1994” του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Αγρόκτημα Θέρμης Θεσσαλονίκης, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες εργασίες συμμόρωνσης  και κανονικοποίησης  έτσι ωστε να είναι κατάλληλες για να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία νερού απο 24 – 29 βαθμούς κελσίου, θα εκτραφούν με την μέθοδο Υδατοκαλλιέργειας ΒΙΟFLOC τα είδη P. Japonicus, P. Vannamei & P.Indicus.  Oι δεξαμενές θα αποκτήσουν την κατάλληλη μορφή και την κατάλληλη μόνωση με εξιλασμένη πολυστερίνη , τύπου θερμοκηπίου και θα τοποθετηθούν οι καταλληλες εγκαταστάσεις θέρμανσης του νερού. Θα τοποθετηθεί σύστημα μέτρησης, επίβλεψης και αυτοματισμόύ όλων των απαραίτητων φυσικοχημικών παραμέτρων, όπως Θερμοκρασία, διαλελυμένο οξυγόνο, νιτρώδη, νιτρικά, SS, ΤSS & pH. θα τοποθετηθεί αυτόματο σύστημα παροχής τροφής και συπλήρωσης νερού.

Η υδατοκαλλιέργεια τύπου ΒΙΟFLOCs είναι αυτή στην οποία η εκτροφή των υδρόβιων ζώων και η επεξεργασία του νερού πραγματοποιείται κυρίως στο ίδιο ακριβώς νερό σε αντίθεση με, εκτροφές που βασίζονται σε ξεχωριστές λειτουργίες μονάδες επεξεργασίας νερού, όπως τα βιοφίλτρα ή η ανταλλαγή

αερίων (συστήματα RAS). Επεξεργασία νερού σε συστήματα BIOFLOC πραγματοποιείται από μικροβιακή/βακτηριακή ανάπτυξη σε αιωρούμενα συσσώματα η αποικίες και / ή μικροβιακά-μεσολαβούμενες αντιδράσεις όπως, φωτοσύνθεση, νιτροποίηση, απονίτρωση και / ή ετεροτροφική βακτηριακή ανάπτυξη.

Στην κλασσική ζωική παραγωγή γενικότερα αλλά και στις κλασσικές υδατοκαλλιέργιες μόνο ένα μικρό ποσοστο της τάξης του 12% – 21% του Ν που δίδεται ώς πρωτείνη-τροφή μεταβολίζεται σε κρεάς. Το 79%- 88% του Ν απορρίπτονται ώς ρύποι.

Στα συστήματα υδατοκαλλιέργειας BIOFLOCs, ο λόγος μετατροπής της τροφής κυμαίνεται απο 1:1.1 έως 1:1.6 και προσθέτει 0,25 – 0,5 μονάδες ανάπτυξης για κάθε μία μονάδα εμπορικής ζωοτροφής που διαθέτουμε, Αποτελεί πραγματικά μια νέα και καινοτόμα τεχνολογία εκτροφής στην οποία γίνεται η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της παρεχόμενης τροφής και που έχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα , με μηδενική χρήση νερου, ελάχιστη χρήση ενέργειας (γεωθερμία η περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες π.χ. Κρήτη) και ελάχιστα απόβλητα.

H πυκνότητα τοποθέτησης των γαρίδων είναι 250 – 500 PL’s /m2, μέγεθος τοποθέτησης PL11 – PL30, περίοδος εκτροφής 90ημέρες – 180ημέρες και αναμενόμενη παραγωγή 5-9kgr/m3, σε θερμοκρασιακόεύρος 24-29 βαθμούς κελσίου.

Γενικώτερα σε συστήματα βιοφλοκ πραγματοποιείται ένας συνδυασμός διαδικασιών επεξεργασίας των παραγώγων των ενώσεων του αζώτου (ΝΟ2/ΝΟ3/ΝΗ4/κ.τ.λ.) . Υπάρχουν τρεις κύριες αερόβιες διαδικασίες περιγράφονται λεπτομερώς από τους Ebeling, J.M., Timmons, M.B., Bisogni, J.J., 2006.

Ετεροτροφική αφομοίωση, χημειοατροφική νιτροποίηση και φωτοαυτοτροφική αφομοίωση. Κάθε μία από αυτές τις διεργασίες έχει μοναδικά οφέλη για τα συστήματα biofloc γαρίδας και οι στόχοι της διαχείρισης πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά για να προσδιοριστεί ποια διαδικασία ή συνδυασμός διεργασιώνπρέπει να προτιμηθούν και να ενθαρρυνθούν και σε ποιό βαθμό.

Skip to content